wz
Dnes je Nedeľa,
Rubriky:
Všetky články
České pivné okienko
Haluze
Recenzie
Seriózne články
Zážitky

Menu:
horoskopy
zábava
galéria
download
guest book
links
kontakt

Aktuálne články:
- Zpráva o stavu pivovarnictví v Čechách - zpráva č. 5 - Pivovar Kácov
- Blíži sa najväčší pivný festival Slovenska - Junifest 2006
- Kukanova Desina 2006 - turisticko-pivný pochod
- Zpráva č.4 o stavu pivovarnictví v Čechách - Klášterní pivovar Želiv
- Zpráva č.3 o stavu pivovarnictví v Čechách - Rodinný pivovar Berounský medvěd

Najčítanejšie články:
- Varenie piva po domácky
- JOHNS HOPKINSOV TEST ALKOHOLIKA - 20 OTÁZOK (ano/nie):
- Alkoholizmus
- ŠTYRIDSAŤ DôVODOV PREčO JE PIVO LEPŠIE AKO ŽENA:
- Zpráva o stavu pivovarnictví v Čechách - zpráva č. 5 - Pivovar Kácov

Krátke správy:
  • grafický update + nová položka v menu -> zábava
    [26.08.2005 19:04:09]
  • nový redakčný systém
    [2.06.2005 22:35:50]

  • Články autora:

    Hľadaj:

     Ignorovať veľkosť písmen
    Dnes má meniny:
    Prajeme všetko nejlepšie

    Partneri:
    Sbírka pivních tácků Čurák page Dlhéééé Dziely! zdena a pivo pivety Bordel



    vitajte

    Vitajte smädní pocestní, na stránkach venujúcim sa nielen samotnému dobrému pivu, ale aj dalším veciam týkajucich sa tohto zlatistého moku.


    Slová klasika:
    Keď si na dne, objednaj si dalšie.

    Zpráva o stavu pivovarnictví v Čechách - zpráva č. 5 - Pivovar Kácov

    Vážení čtenáři, milí milovníci piva,
    Jsem tu opět. Zavítejme spolu do předhůří Českomoravské vrchoviny. Zde , v městečku-vesnici Kácov se nachází další se zajímavých českých minipivovarů nesoucí stejnojmenný název : Pivovar Kácov. Budeme-li puntičkáři zde je název oficiální Pivovar Kácov s.r.o.. Přijíždím neohlášen, a jak vidím právě včas. Pan David Hořejší, současný vlastník pivovaru, je zrovna na odchodu. Vlastně spíše na odjezdu neboť nasedává do svého terénního vozu. Přesto si pro mě, s laskavostí, nachází několik minut ve kterých mi krátce představí ústně pivovar a poté mě svěřuje do péče 2 zaměstnanců kteří jsou v pivovaru momentálně přítomni. A prohlídka může začít. Už je to skoro rutina neboť schéma malých pivovaru se sobě podobá jako vejce vejci., takže jako vždy začínáme v chloubě každého pivovaru, ve varně. Ovšem zde musím uznat že jakýsi rozdíl zde přeci jen je : krásnější varnu jsem ještě neviděl. 2varna.jpg Přece jen ty měděné kotlíky mají nejvíce co do sebe !! Prostředí varny je prosté a asi proto tak okouzlující. Hledám nejlepší úhel jak pro Vás čtenáře zachytit celou tu nádheru jedním cvaknutím kde se bude mísit historie se současností, romantika s magičností, a řekněme že i kousek jakéhosi sentimentu nutný pro českou povahu. Hledám a hledám... a myslím že jsem našel a podařilo se mi. Posuďte obrázek !! 3varna.jpg Takovýto výhled z okna správného pivaře (ne pijáka piva) jistě potěší. Hned bych si ve varně na týden ustlal a kochal se !! Za starobylými okny si v klidu teče Sázava, poslední sníh roztává, ptáci zpívají... Z varny sálá teplo, venku svítí slunce. Ale pozor: každá takováto romantika má i svá velká úskalí a odvrácenou stinnou stranu. Pivovar byl během několika málo let již několikrát vyplaven . Naposledy v březnu krátce po mé návštěvě. A nešlo jen o trochu vody na zápraží! Škody byly značné, ležácké tanky a spilka pod vodou...

    Podívejme se trochu do historie. Pivovar Kácov je bezesporu jedním z nejstarších pivovarů v Čechách. Založen byl již v roce 1457. Jak to tenkrát v pivovaru vypadalo může už vyprávět jen pán Bůh. Tuším však jaksi intuitivně že to tam bylo pěkné a poctivé, a že i tenkrát bylo stavovské cti učiněno zadost. Což však víme , a co jistě zdokumentované je, je že po pěti stech letech provozu to byl právě režim který si hrdě říká komunistický, jehož rozhodnutím byl pivovar v roce 1957 zrušen. Leccos to o povaze toho režimu asi vypovídá, že ? Takže pak tedy až v roce 1992 došlo k pokusu pivovar oživit, jež pokus se ale definitivně povedl až v roce 2002 muži na začátku jmenovaným. Držme mu palce! Přejme mu štěstí v podnikání i když se to zde nenosí. Pivovarů v Českých zemích není nikdy dost. Pyšníme se přeci naším pivem a jeho kvalitou. I když někdy to vypadá že pivo jen nejvíce bezhlavě pijeme aniž přemýšlíme co dobré pivo vlastně je. Jistě to není např. o všechny dobré chutě vysátý a vyfiltrovaný komerční a plochý Gambrinus (omlouvám se příznivcům, ale máme tu svobodu projevu a názoru). Trochu se toho dnešního trendu i bojím...

    4sklipka.jpg OK. Nečiňme nekalou soutěž. Pohněme se dál. Z varny se koukneme do spilky. Nemám zde „výtek“. Je vše jak má být, a jak se sluší na český minipivovar.
    Klasická otevřená vana. Znáte snad lepší způsob? Já ne. Nemám v lásce sterilní zavřené kvasné tanky řízené kompjůterem. Zde je vše přirozené. Když nějaký noční pobloudilý švábík spadne do 5sklepy v pivovaru.jpg spilky pěkně tam vykvasí a dodá pivu teprve ten správný říz (spoléhám na Vás smysl pro krásný černý humor). Spilka se nachází za rozsáhlým sklepním komplexem s klenbami s nímž prý má pan majitel do budoucna jisté podnikatelské záměry. Na každém kroku zde cítíte stáří pivovaru. Prostory jsou velké a velkorysé, účelné a jednoduché. V jednoduchosti je nakonec i krása. To samé platí i o ležáckém sklepě s pivními tanky kde vidíte 5 impozantních vertikálních nezer tanků 6tanky.jpg 7lezacke tanky.jpg o obsahu 5 kubíků , a dalších 10 menších zabudovaných ve stěně. Na tomto pivovaru mě velmi zaujala (bráním se termínu uchvátila) i obyčejná vrata do pivovaru. 8vrata.jpg Za nimi vpravo je vchod do pivovarské restaurace která pojme pohodlně 30 hostů. Tuto jsem ale ve své euforii a „vzrušení“ zapomněl fotograficky zdokumentovat.

    Pivo se dodává na trh v nefiltrované i filtrované podobě a to hlavně světlá desítka a světlá dvanáctka, a příležitostně i tmavá čtrnáctka. Vše pod obchodní značkou Kácovské pivo. 9tacek.jpg Štamgasti v několika místních i vzdálenějších hospodách mohou vyprávět …….. Dokonce i v matičce Praze najdete dvě hospody kde se toto
    pivo čepuje. Pivo jistě stojí za ochutnání a myslím že nejen za něj. Dejte si jích klidně i pět (ne ale na můj účet prosím). Musím říci že na můj vkus bylo trochu moc přesycené oxidem uhličitým, ale nedejte na mě, nejsem ten nejpovolanější pivní degustátor v zemích Koruny České. Bez diskusí si toto pivo najde své příznivce. Nakonec nejde přeci jen o pivo samé, to bychom si mohli jen otevřít láhev doma u mistrovství světa v kopané. Jde i o poznání, o prostředí pivovaru a pivovar sám. A právě toto je tu skvělé. Nevidím lepší letní výlet než sednout na kolo a vydat se právě sem. Spojit příjemné s užitečným . Pořádně se zpotit za řídítky, osvěžit se v Sázavě, dát si dvě tři „kácovské“ ……... Pražáci popřemýšlejte ……. je to skoro optimální cyklistická vzdálenost . Jen 40 km . Doporučuji návštěvu s čistým svědomím. CzechBeerMan 10czechbeerman.jpg byl u „toho“ na vlastní kůži. Pro milovníky piva co dávají přednost volantu před řídítky (třeba jako lenoch já) , není nic jednoduššího než se sem dostat. Stačí odbočit na exitu „Kácov, Vlašim“ po půlhodince jízdy z Prahy na Brno po dálnici D1. Vezměte si sebou ale nějakého „úchylného“ abstinenta který vlastní řidičský průkaz a využijte jeho duchovní naivity, a nechte ho řídit nazpátek !!
    Uvítá Vás zde vřelá atmosféra, krásná příroda, zvedající se lesnatá Vrchovina, a hlavně dobré pivo z dobrého pivovaru. Vychutnejte si osobně své „kácovské“. Stojí to za pokus. A jak říkám není to jen o pivu samém …….. trochu více (včetně mapy) se dozvíte i na www.pivety.com/PivovarKacov

    Sledujte mojí další povídku ……… příště . Nevím ještě z jakého nového pivovaru bude ale jedno vím již teď : bude ! Co takhle Pivovar Modrá Hvězda v Dobřanech u Plzně ? Nebo Pivovar U Bulovky v Praze? Uvidíme. Nechte se
    překvapit. Vždyť překvapení jsou z velké podstaty to proč na tomto světě žijeme
    a co tu vlastně hledáme …………….. .
    S úctou a pozdravem Váš
    Libor VOJÁČEK
    CzechBeerMan
    Teplice
    http://album.inmail.cz/*czechbeerman

    Publikované: 27.06.2006 v rubrike České pivné okienko.
    Diskusia: žiadny príspevok
    Autor: CzechBeerMan


    Náhľad pre tlač

    Ako piť?
    1. pravi- delne počas celého dňa v men‘ích davkach (napr. každú polhodinku jedno poldecko)

    2. predchádzajme pocitu smädu ktorý je prvím signálom nedostatku tekutín (tj poldecko zalejeme pivom)

    3. v horúčavách sa vyhýbajme ľadovým nápojom, ktoré síce rýchlo potlačia pocit smädu, ale môžu spôsobiť zachrípnutie, prechladnutie, alebo hnačku (preto vždy počkajme kým s piva opadne pena)

    Zeleny a zelenejsi
    Žižove múdrosti:
    Ale čo by bolo to pivo teplé, keby bolo teplé tak ti vyšplechne.

    Podporte
    BeerDreams - v‘eko o pive

    Pridať k obľúbeným Beer Dreams ako domovská stránka

    !!!Tento web ne- pre‘iel jazyko- vou úpravou!

    Počasie:
    Predpoved pocasia :: www.meteo.sk

    Na BEERDREAME je práve 1 človek .