wz
Dnes je Nedeľa,
Rubriky:
Všetky články
České pivné okienko
Haluze
Recenzie
Seriózne články
Zážitky

Menu:
horoskopy
zábava
galéria
download
guest book
links
kontakt

Aktuálne články:
- Zpráva o stavu pivovarnictví v Čechách - zpráva č. 5 - Pivovar Kácov
- Blíži sa najväčší pivný festival Slovenska - Junifest 2006
- Kukanova Desina 2006 - turisticko-pivný pochod
- Zpráva č.4 o stavu pivovarnictví v Čechách - Klášterní pivovar Želiv
- Zpráva č.3 o stavu pivovarnictví v Čechách - Rodinný pivovar Berounský medvěd

Najčítanejšie články:
- Varenie piva po domácky
- JOHNS HOPKINSOV TEST ALKOHOLIKA - 20 OTÁZOK (ano/nie):
- Alkoholizmus
- ŠTYRIDSAŤ DôVODOV PREčO JE PIVO LEPŠIE AKO ŽENA:
- Zpráva o stavu pivovarnictví v Čechách - zpráva č. 5 - Pivovar Kácov

Krátke správy:
  • grafický update + nová položka v menu -> zábava
    [26.08.2005 19:04:09]
  • nový redakčný systém
    [2.06.2005 22:35:50]

  • Články autora:

    Hľadaj:

     Ignorovať veľkosť písmen
    Dnes má meniny:
    Prajeme všetko nejlepšie

    Partneri:
    Sbírka pivních tácků Čurák page Dlhéééé Dziely! zdena a pivo pivety Bordel



    vitajte

    Vitajte smädní pocestní, na stránkach venujúcim sa nielen samotnému dobrému pivu, ale aj dalším veciam týkajucich sa tohto zlatistého moku.


    Slová klasika:
    Keď si na dne, objednaj si dalšie.

    Zpráva č.3 o stavu pivovarnictví v Čechách - Rodinný pivovar Berounský medvěd

    Vážení slovenští čtenáři, milí milovníci piva,
    Vítejte v královském městě Berouně. Tradice vaření piva je zde velmi dlouhá. Cca. 500 let, a šla, více méně plynule, až do roku 1978 kdy skončil tehdejší podnik Středočeské pivovary n.p., vedený jak jinak než v komunistickém duchu. Pak už se v pivovaru jen stáčelo pivo z Plzně a nemělo to onu potřebnou jiskru. V roce 1998 byl založen v objektu bývalého cukrovaru ve městě, a tudíž na zcela jiném místě než původní pivovar, soukromý podnik manželů Mayerových a byl pojmenován v návaznosti na berounskou tradici Rodinný pivovar Berounský medvěd. A tak se pivo v Berouně točí dál a je to dobře! Toto město si vlastní pivo zaslouží. Navíc se sem i velmi hodí! Je to krásné zpestření a „osvěžení“ trhu na trase mezi dvěmi veskrze pivními městy. Plzní a Prahou. Pivo to nejsou jen giganti. Víte že i David přemohl Goliáše, že?

    Přijedete-li do Berouna nevyzbrojeni mapou či znalostí místa, garantuji Vám, že pivovar nenajdete a nezbude Vám než se zeptat místních. Je totiž ukryt lépe než poklad na onom pověstném Stříbrném jezeře! Marně se budete pídit po neklamné a známé dominantě každého českého, trochu staršího, pivovaru, totiž komplexu budov, v dvorem a vysokým komínem. Nic takového tu není. Současný Rodinný pivovar Berounský medvěd totiž předtím pivovarem nikdy nebyl. V místě stál (a stále stojí) cukrovar, také kovošrot, a právě z jedné budovy patřící k cukrovaru se pivovar také zrodil. Ano jdete dobrým směrem. Pokračujte! Pivovar je jediná budova zářící novotou, ale než k ní trefíte, radím Vám dobře: zeptejte se na cestu.

    O co nevlídnější prostředí pivovar obklopuje, o to vlídnější je atmosféra uvnitř, a o to vlídnější lidé zde pracují! A vůbec, vlídnost a jakýsi punc originality a unikátnosti je to co mě na tomto pivovárku zaujalo nejvíce. Ale povídka teprve začíná.

    Ještě jsme ani neviděli největší „tahák“ celého pivovaru. Pana sládka. Na každém kroku je vidět že podnik je veden pivními nadšenci a ne chladnými bezduchými kalkulanty. A tak to má být. Skoro by se mi chtělo zvolat že staré (a snad i dobré) časy jsou zpátky. Minimálně to tak vypadá. Ujímá se mě elegantní žena v podobě spolumajitelky pivovaru, paní Mayerova. Po krátkém příjemném rozhovoru mě odevzdává do péče hlavního a jediného sládka pivovaru. A jak říkám, pivní odysea začíná!

    sladek_petr_cerny.jpg Takto nějak si představuji že by měl vypadat sládek! Už jen kvůli němu stála tato návštěva za to. Ocitáme se ve středověku. V dobrém slova smyslu. Pan Petr Černý je velmi svérázná postava. Pozor však, nikdy nedejte na zdání a první dojem. Může klamat. Sládek je inteligentní, taktní a všeobecně vzdělaný muž se zajímavými koníčky. Bylo mým velkým potěšením se s ním setkat. Za sebou má 14-ti letou praxi v křivoklátské hospodě U Rozvědčíka kterou všichni dobře známe z filmu Oty Pavla Smrt krásných srnců... Zde v pivovaru pracuje již 4 roky a kvalita piva je plně v jeho rukách. A nevede si špatně!

    varna.jpg Bavíme se ve varně, které dominuje na stěně pověšený kříž. Topí se tradičně dřevem. Celý pivovar je vlastně postaven z vhodných částí z kovového šrotu. Je to vážně „dítě“ nadšenců. Ale výsledný dojem je krásný a povznášející. Je to něco zcela jiného než nablýskané, perfektní ale tolik sterilní varny jaké známe třeba někde v Krušovicích. Toto je v prvé řadě hezčí a hlavně mnohem zajímavější! Zemitější a svéráznější. Vedle varny je menší místnůstka s otevřenými spilkami. Nemohu se nabažit toho pohledu, otevrena_spilka.jpg který by normálního nezasvěceného smrtelníka, co o pivu ví jen to že má pěnu a že je hnědé, nutil spíše utíkat na WC. Teplota je zde optimální. Na spilku navazuje další místnost kde jsou ležácké tanky a sudy. Sládek se mě ptá jaké že to pivo už chci konečně ochutnat. Vybírám a rozhoduji se vždy stejně a rychle. Pro objektivní srovnání žádám světlou dvanáctku. Je to pro mě jakýsi prubířský kámen. Tu zde ovšem nedostanu. Ze zcela prozaického důvodu. Nedělá se. Dostávám tedy světlou jedenáctku. Pivo je dobré, pěna drží, velmi hořké, pro milovníky hořkých piv skoro optimální. Není výjimečné, ale je dobré. Postupně ochutnávám i tmavou 13. Ta mi chutnala nejvíce i když dávám vcelku přednost pivům světlým. Příležitostně se vaří i tmavý speciál 14. pivni_etikety.gif Bylo by nespravedlivé nevzpomenou v tomto bodě prvního sládka tohoto novodobého pivovaru. Byl jím pan Trč, bývalý zaměstnanec pivovaru v Rakovníku. Pivo se stáčí do PET lahví a sudů a je učeno k okamžité spotřebě, což neklamná známka živého piva nezatíženého žádnou „alchymií-chemií“. Neprodává se jinde než v pivovaru, ale to hned nonstop. Valná část produkce je ovšem určena pro pivovarskou hospodu. Rozhovor se sládkem plyne jak voda v nedaleké Berounce, a to nejen o pivu. Ovšem musíme se hnout dále. Čeká nás ještě prohlídka restaurace.

    pivovarska_hospoda1.jpg Hned u vchodu Vás zdraví skleněná vitrína se všemi suvenýry pivovaru které se zde dají koupit. Po pěti či sedmi schodech se ocitáme v hlavním sálu, který pohodlně pojme 100 hostů. A kdyby snad i toto bylo málo, je v rezervě ještě tzv. šalanda v prvním patře, která pojme dalších 70 žíznících (ale i hladovějících).V době mé návštěvy se zde zrovna konala jakási podniková oslava, a myslím že nebyla jistě ojedinělá. Vše zde je ve dřevě, přirozené, nenásilné, přirozené a nestrojené...

    Mám-li tedy učinit něco na způsob epilogu, nemám příliš těžkou práci k přemýšlení. Zde je: vstříční lidé a prostředí, dobré pivo, osobitý sládek. Dostane se Vám zde vše co potřebujete k “životu“. Takže, vřele doporučuji odbočit, jedete-li z Prahy do Plzně nebo obráceně. Nebude to ztracený čas pro milovníky piva ale ani pro ty druhé! Ptejte se po vlakovém nádraží a zaparkujte u něj. Pivovar je odsuď pěšky 3-5 minut. Alespoň Vám trochu vytráví. A můžete se těšit na Medvěda! Má pořádně hustou srst !!! A čeká na Vás.
    Navštivte také oficiální webové stránky pivovaru na www.berounskymedved.com

    A CzechBeerMan bude za měsíc zpět s další povídkou. Odjinud. PŘÍŠTĚ. Na shledanou.

    S úctou Váš
    Libor Vojáček
    CzechBeerMan
    Teplice
    CzechBeerMan@seznam.cz

    Poznámka: má-li některý slovenský sběratel zájem o suvenýr (tácek, etiketa) z Rodinného pivovaru Berounský medvěd, či se informovat více, nechť mě kontaktuje.

    Publikované: 03.03.2006 v rubrike České pivné okienko.
    Diskusia: žiadny príspevok
    Autor: CzechBeerMan


    Náhľad pre tlač

    Ako piť?
    1. pravi- delne počas celého dňa v men‘ích davkach (napr. každú polhodinku jedno poldecko)

    2. predchádzajme pocitu smädu ktorý je prvím signálom nedostatku tekutín (tj poldecko zalejeme pivom)

    3. v horúčavách sa vyhýbajme ľadovým nápojom, ktoré síce rýchlo potlačia pocit smädu, ale môžu spôsobiť zachrípnutie, prechladnutie, alebo hnačku (preto vždy počkajme kým s piva opadne pena)

    Zeleny a zelenejsi
    Žižove múdrosti:
    Mám taký problém s kompom, miznu mi mp3

    Podporte
    BeerDreams - v‘eko o pive

    Pridať k obľúbeným Beer Dreams ako domovská stránka

    !!!Tento web ne- pre‘iel jazyko- vou úpravou!

    Počasie:
    Predpoved pocasia :: www.meteo.sk

    Na BEERDREAME je práve 1 človek .