wz
Dnes je Útorok,
Rubriky:
Všetky články
České pivné okienko
Haluze
Recenzie
Seriózne články
Zážitky

Menu:
horoskopy
zábava
galéria
download
guest book
links
kontakt

Aktuálne články:
- Zpráva o stavu pivovarnictví v Čechách - zpráva č. 5 - Pivovar Kácov
- Blíži sa najväčší pivný festival Slovenska - Junifest 2006
- Kukanova Desina 2006 - turisticko-pivný pochod
- Zpráva č.4 o stavu pivovarnictví v Čechách - Klášterní pivovar Želiv
- Zpráva č.3 o stavu pivovarnictví v Čechách - Rodinný pivovar Berounský medvěd

Najčítanejšie články:
- Varenie piva po domácky
- JOHNS HOPKINSOV TEST ALKOHOLIKA - 20 OTÁZOK (ano/nie):
- Alkoholizmus
- ŠTYRIDSAŤ DôVODOV PREčO JE PIVO LEPŠIE AKO ŽENA:
- Zpráva o stavu pivovarnictví v Čechách - zpráva č. 5 - Pivovar Kácov

Krátke správy:
  • grafický update + nová položka v menu -> zábava
    [26.08.2005 19:04:09]
  • nový redakčný systém
    [2.06.2005 22:35:50]

  • Články autora:

    Hľadaj:

     Ignorovať veľkosť písmen
    Dnes má meniny:
    Prajeme všetko nejlepšie

    Partneri:
    Sbírka pivních tácků Čurák page Dlhéééé Dziely! zdena a pivo pivety Bordel



    vitajte

    Vitajte smädní pocestní, na stránkach venujúcim sa nielen samotnému dobrému pivu, ale aj dalším veciam týkajucich sa tohto zlatistého moku.


    Slová klasika:
    Čašníka spoznáš podľa slova "záverečná"

    Zpráva č. 2 o stavu pivovarnictví v Čechách - Zámecký pivovar Oslavany

    Vážení slovenští čtenáři, milí milovníci piva,
    Tak jsem tu opět. Tentokrát se vydáme ovšem jinam. Na jižní Moravu. Ukryt ve starobylém zámku, na místě kde by jste výrobu piva nečekali, narazíte v městečku Oslavany (cca.20 km jihozápadně od Brna), ležícím na stejnojmenné říčce, na malý Zámecký pivovar Oslavany. Jakoby by zde skoro platila přímá úměra : čím více ukrytý, tím lepší pivo vyrábějící. U hlavního vchodu do zámku Vás sice vítá poutač pivovaru, ale když vkročíte na krásné nádvoří zámku, stejně nevíte kde se pivovar nachází. Nuže nezbývá než se zeptat. A již Vás náhodný kolemjdoucí (zřejmě zaměstnanec) posílá do jednoho z mnoha zámeckých podloubí s dveřmi... ťukám tedy na ony poctivé dřevěné dveře, a jelikož jsem ohlášen, beru za kliku .
    hlavni sladek pan Petr Zak.jpg
    Typická a krásná, těžko popsatelná, ale nám milovníkům piva tak dobře známá vůně, nenechává nikoho na pochybách kde se nachází. Ano, jsme uvnitř Zámeckého pivovaru Oslavany. Třesu si rukou s panem Petrem Žákem, hlavním to sládkem pivovaru, a tento bodrý, vstřícný a laskavý muž, ve kterém se nezapře jeho poctivé a zajímavé řemeslo, mě začíná seznamovat s pivovarem.


    Jak již víme, každý malý pivovar či mikropivovar je docela jiný. Každý má jiného ducha. Každý na Vás při prvním dojmu zapůsobí jinak. Co tomuto pivovaru ovšem nelze upřít, je po pár krocích jasné : absolutní čistota ! Ta skoro bije do očí, a česká dušička by skoro potřebovala nějaký ten dělný a mírný pracovní nepořádek. Ten tu ovšem nenajdete. Vše zde má své místo, vše je čisté nebo umyté, na podlaze stěží najdete zrníčko ječmene nebo lupínek z chmelové hlávky.

    Procházíme pivovarem. V „kuchyni“ vidíme jednu varnu (nerez ocel) ve které se uvaří 1000 litrů onoho moku který máme všichni rádi. No, a dá-li Bůh štěstí, povedou se týdně 2-3 várky. Dle vyprávění pana sládka, na němž mimochodem hned poznáte že ho jeho práce baví (což takto má být), počátky vaření piva v Oslavanech sahají do roku 1623 kdy byl zřízen původní Panský pivovar který byl ovšem zavřen roku 1863. Ale jelikož nejsem historik, a nechci jím nyní být, nevím jak to on onoho roku šlo dále. Což však vím zcela jistě je že soukromá česká firma G.+.C. Pacific a.s. se pivovaru ujala v roce 2003 a od té doby se zde vaří opět pivo.

    Míjíme zajímavý šrotovník a přesunujeme se do ležáckých sklepů. Není čas na historii a rozjímání, lezacke_sklepy_oslavany.jpg sládek mi nabízí na ochutnání sklenici polotmavého Františkova ležáku 13 stupňů. Čekám jen nejvyšší kvalitu tak to u podobných mikropivovarů bývá dobrým zvykem... a ...nemýlím se. Ono to snad ani nejde dělat piva málo a ještě špatné, že? Luxus vyrábět špatné pivo si přece mohou dovolit jen pivovary-giganti vlastněné nejlépe nadnárodními společnosti. Jsem decentní a taktní muž, tudíž nejmenuji (i když bych rád jmenoval).

    Nicméně pivo které právě ochutnávám a fotím drží pěnu jako by byla přikovaná, barva je krásná, zrzavá a příjemně zakalená, chuť skvělá. Pivo je nefiltrované, jak jinak. Řídí kolega, tak neváhám. Než dopiji, je tu pan sládek s další sklenicí, a tentokrát mi podává světlý ležák 12. Stěží hledám jakoukoliv chybičku i na tomto pivu. Kromě oněch dvou výše jmenovaných piv se dělá ještě desítka světlá a příležitostně i světlá patnáctka. Jména piv zní tajemně a zajímavě: Novic, Templář, Komtur, Velmistr... Dle mého subjektivního názoru (nemusí být správný) si dovoluji tvrdit že nejlepší je ten Frantík. Dostal mě svojí barvou.

    etikety_z_oslavan.jpg Jen mimochodem : onen, do teďka imaginární František není žádný „virtuál“. Je to skutečný milovník piva z nedalekého okolí, kterého jen náhodou jeden ze spolumajitelů pivovaru potkal při své procházce okolní přírodou. Slovo dalo slovo, a tito dva muži se tak dobře pobavili že od té doby pan František Vrbas zdobí sklenice, tácky a etikety oslavanského piva. Řekněme jednoduše že František je prostě správný český pivní patriot. Tečka.

    pivovarska_hospoda.jpg Nyní trochu z technické stránky věci.
    Pivovar neplní pivo do láhví. Pivo je určeno hlavně pro pivovarskou restauraci, která se nachází cca. 25 metrů vedle pivovaru. Také se zásobuje několik okolních hospod.

    Návštěvu pivovaru a zámku vřele doporučuji. Hlavně v létě může být zážitek z piva, a z té spousty historie kolem, jistě odzbrojující. Jde to krásně dohromady , krásně se to snoubí dohromady : historie, zámek, skvělé pivo přímo od zdroje... co lepšího může naše země místním a cizincům nabídnout ? Pro více informací navštivte také oficiální webovou stránku pivovaru a zámku na www.zamek-oslavany.com (jen česky bohužel). Já si jen dovolím připomenou aby jste nezapomněli odbočit na exitu č. 162 na dálnici D1 z Prahy do Brna. Brno jistě počká, ale Františkovi by mohla spadnout čepice! To by byla škoda.

    beer_czech_man.jpg Tímto se s Vámi pro dnešek loučím. Ale CzechBeerMan bude zase zpátky. A zase bude u „toho“ ! Sledujte moje další postřehy ze zajímavého pivovaru Berounský medvěd...

    PŘÍŠTĚ.

    Váš
    Libor Vojáček
    CzechBeerMan
    Teplice
    Česká republika
    Vojacek.L@seznam.cz

    Poznámka: pokud má nějaký slovenský sběratel pivních suvenýrů zájem o tácek ze Zámeckého pivovaru Oslavany, nechť mě kontaktuje...

    Publikované: 31.01.2006 v rubrike České pivné okienko.
    Diskusia: žiadny príspevok
    Autor: CzechBeerMan


    Náhľad pre tlač

    Ako piť?
    1. pravi- delne počas celého dňa v men‘ích davkach (napr. každú polhodinku jedno poldecko)

    2. predchádzajme pocitu smädu ktorý je prvím signálom nedostatku tekutín (tj poldecko zalejeme pivom)

    3. v horúčavách sa vyhýbajme ľadovým nápojom, ktoré síce rýchlo potlačia pocit smädu, ale môžu spôsobiť zachrípnutie, prechladnutie, alebo hnačku (preto vždy počkajme kým s piva opadne pena)

    Zeleny a zelenejsi
    Žižove múdrosti:
    To je taká naša mini socka Alenka...

    Podporte
    BeerDreams - v‘eko o pive

    Pridať k obľúbeným Beer Dreams ako domovská stránka

    !!!Tento web ne- pre‘iel jazyko- vou úpravou!

    Počasie:
    Predpoved pocasia :: www.meteo.sk

    Na BEERDREAME je práve 1 človek .