wz
Dnes je Pondelok,
Rubriky:
Všetky články
České pivné okienko
Haluze
Recenzie
Seriózne články
Zážitky

Menu:
horoskopy
zábava
galéria
download
guest book
links
kontakt

Aktuálne články:
- Zpráva o stavu pivovarnictví v Čechách - zpráva č. 5 - Pivovar Kácov
- Blíži sa najväčší pivný festival Slovenska - Junifest 2006
- Kukanova Desina 2006 - turisticko-pivný pochod
- Zpráva č.4 o stavu pivovarnictví v Čechách - Klášterní pivovar Želiv
- Zpráva č.3 o stavu pivovarnictví v Čechách - Rodinný pivovar Berounský medvěd

Najčítanejšie články:
- Varenie piva po domácky
- JOHNS HOPKINSOV TEST ALKOHOLIKA - 20 OTÁZOK (ano/nie):
- Alkoholizmus
- Zpráva o stavu pivovarnictví v Čechách - zpráva č. 5 - Pivovar Kácov
- ŠTYRIDSAŤ DôVODOV PREčO JE PIVO LEPŠIE AKO ŽENA:

Krátke správy:
  • grafický update + nová položka v menu -> zábava
    [26.08.2005 19:04:09]
  • nový redakčný systém
    [2.06.2005 22:35:50]

  • Články autora:

    Hľadaj:

     Ignorovať veľkosť písmen
    Dnes má meniny:
    Prajeme všetko nejlepšie

    Partneri:
    Sbírka pivních tácků Čurák page Dlhéééé Dziely! zdena a pivo pivety Bordel



    vitajte

    Vitajte smädní pocestní, na stránkach venujúcim sa nielen samotnému dobrému pivu, ale aj dalším veciam týkajucich sa tohto zlatistého moku.


    Slová klasika:
    Keď si na dne, objednaj si dalšie.

    Zpráva č.1 o stavu pivovarnictví v Čechách - Pivovarský dvůr Chýně

    Vážení slovenští čtenáři, milí milovníci piva pod Tatrami, Představte si toto : jste právě v Praze. Jako milovníci dobrého piva jste docela šťastné osoby,protože toto město může být, bez jakékoliv nadsázky, nazýváno jedním ze světových pivních hlavních měst, kde můžete najít bezpočetné množství dobrých hospod, restaurací a barů s mnoha druhy různého piva na čepu. A v úplném centru pak nejméně 4 hospody kde se vaří vlastní pivo. Všechny čtyři můžete obejít během 30 minut normálním tempem. ….. nemusím je jmenovat že ?

    Ale situace je o mnoho „komplikovanější“ : máte chuť na pravděpodobně nejlepší pivo v regionu ! Proto má rada je nasednout do auta nebo taxi, a vydat se mírně za město, a nechat se překvapit. Zhruba 13 km jihozápadně z města směrem na Karlovy Vary najdete Pivovarsky dvůr Chýně.

    Poslední slovo v názvu indikuje na stejnojmennou obec kde se pivovar nachází. Pivovar byl založeno v roce 1992 nadšeným a nebojácným mužem, panem Hojdou Miroslavem, mužem s podnikatelským duchem.

    Na místě se tehdy nacházely jen hospodářské budovy v duchu socialistického, a tudíž nepořádného a špinavého, státního statku či JZD. A úspěšná povídka právě začíná ……. Na co čekáme? Pojďte se mnou dovnitř !!

    Poté co za Vámi zabouchnout dveře pivovaru zevnitř, Váš první pohled bude jistě patřit třem důstojným měděným varnám umístěným na malé rampě. Něco jako malé podium. Ale nikdo nehraje hudbu ….. vlastně ano. Tyto tři varny, i když jsou absolutně tiché, hrají jistě pro ucho znalce piva mnohem lepší a lahodnější melodii než průměrná a hlučná hudební skupina. Každá varna má přesně 10.5 hl. a pokud pivovárek jede na plné obrátky, 4 várky jsou udělány týdně.

    Nyní se odebereme dolů ……… za rampou s varnami je malé a úzké schodiště vedoucí do ležáckých sklepů. Zde můžete vidět 10 velkých dřevěných barelů, s malou uličkou veprostřed, kde pivo dozrává a fermentuje po jistý čas (týdny). Zde mám pro Vás jednu dobrou radu : nikdy nežádejte průvodce aby Vám dal skleničku piva na ochutnání. Pokud tak učiníte, už nikdy nebudete chtít sklep ve svém životě opustit. Myslí to vážně ! Píši Vám teď z tohoto sklepa !!!

    V pivovaru jsou dva sládci. Hlavní, pan Mikulica a druhý sládek , pan Pavlík (na obrázku). Oba muži rozumí pivu a ví o čem pivo je.

    OK ! Nyní je čas jít zpět nahoru a posadit se ke stolu. V restauraci které pojme až 80 hladových a žíznivých hostů můžete, vedle piva, uspokojit i Váš žaludek. Objednejte si nějakou pořádně tučnou českou specialitu. Což takhle pečené vepřové koleno s čerstvě nastrouhaným křenem, hořčicí a chlebem jako přílohu? Udělejte nějaký malý hřích když jste v České republice. Toto jídlo se hodí k pivu.

    Z každé židle v restauraci vidíte ony tři majestátné varny o kterým jsme si povídali dříve. „Pane vrchní …. Přineste nám prosím pár půllitrů Dvorního ležáka“. Zde to máme. Pivo právě přistálo na stole před Vámi. Bohatá pěna, krásná příjemná barva. Přirozeně zakalené jelikož je nefiltrované. Plná, sametová chuť s mírnou příchutí medu (není přidán). Chuť jakou pivo má mít. Takové pivo do Vás teče skoro samo. Velmi návykové!! Pivo Starých Časů! “Hej pane ….. ještě jedno prosím“. Vsadím se že se do tohoto piva zakrátko zamilujete. Všechny piva s tohoto pivovaru jsou nefiltrovaná, myslím že to není nutné dále komentovat. Milovníci piva vědí ….……

    Trvanlivost piva je 14 dní, což je další neklamný znak kvalitního piva. Žádné přísady, žádná tzv. ochranná atmosféra, žádná pasterizace …… prostě nic takového. Vedle Dvorního ležáku dvě další piva jsou pravidelně vařeny. Jedno z nich je Tmavý Speciál v obsahem alkoholu 5%. Další tři až pět piv je děláno svátečně a příležitostně. Například „Kolařská jedenáctka“, jelikož obec Chýně leží na známé cyklistické trase. A několik více ….. třeba zázvorové pivo je k dispozici, čas od času.

    Řekl bych : velký pivní zážitek je téměř dokonán. Máte moje vřelé doporučení. CzechBeerMan tam byl !!! Podívejte se na oficiální stránky pivovaru na www.pivovarskydvur.cz , kde jistě najdete veškeré důležité informace.

    Mé jméno je Libor Vojáček a najdete mě pod přezdívkou výše uvedenou. Jsem, zrovna jako Vy, obyčejný milovník dobrého piva. Dobrého. Přinesu Vám v dalších měsících více povídek z malých pivovarů a mikropivovarů z mojí vlasti. Sledujte další povídku z malého mikropivovaru z jižní Moravy, ze Zámeckého pivovaru Oslavany. ……PŘÍŠTĚ.

    Váš
    Libor Vojáček
    CzechBeerMan
    Teplice
    Česká republika
    Vojacek.L@seznam.cz


    Poznámka: pokud má nějaký slovenský sběratel pivních suvenýrů zájem o tácek z Pivovarského dvora Chýně, nechť mě kontaktuje.

    Publikované: 02.01.2006 v rubrike České pivné okienko.
    Diskusia: žiadny príspevok
    Autor: CzechBeerMan


    Náhľad pre tlač

    Ako piť?
    1. pravi- delne počas celého dňa v men‘ích davkach (napr. každú polhodinku jedno poldecko)

    2. predchádzajme pocitu smädu ktorý je prvím signálom nedostatku tekutín (tj poldecko zalejeme pivom)

    3. v horúčavách sa vyhýbajme ľadovým nápojom, ktoré síce rýchlo potlačia pocit smädu, ale môžu spôsobiť zachrípnutie, prechladnutie, alebo hnačku (preto vždy počkajme kým s piva opadne pena)

    Zeleny a zelenejsi
    Žižove múdrosti:
    Anglický Windows je lepší ako slovenský, lebo naňho nejdu vírusy.

    Podporte
    BeerDreams - v‘eko o pive

    Pridať k obľúbeným Beer Dreams ako domovská stránka

    !!!Tento web ne- pre‘iel jazyko- vou úpravou!

    Počasie:
    Predpoved pocasia :: www.meteo.sk

    Na BEERDREAME je práve 1 človek .